Thursday 11 February 2016

Årets Kock - morotspolisen!

Suggan har länge haft en hemlig dröm om att få lämna sitt tråg och fodervagnens monotona slammer och få träda in i det dukade bordets kungarike - krogen! Men efter att ha läst Arlas Kockrapport 2016 är hon inte längre så säker på att det är en bra idé. I rapporten som ska skildra de framtida trenderna pratas det om "egologi", att framtidens gäster vill ha sina rätter skräddarsydda för att visa sin individualitet. Det pratas om "parallell-ätande" och Suggan tänker på bonden Göran och hans familj, där alla verkar mikra sin egen mat vid lite olika tider på dygnet. Den livspusslande middagen verkar alltså även nå krogen framöver.
Samtidigt spår rapporten att det ska bli mer socialisering på krogen. "Gäster kan sitta upphöjda i taket eller längs med en vägg för att frigöra utrymme för umgänge och aktivitet." Suggan förstår inte riktigt det där. Hon tycker att det finns få saker som är så socialt som att dela en måltid tillsammans med andra.

Men riktigt rädd blir hon läser den första trenden - nämligen att matkuratorn kliver in på krogen för att regissera matupplevelsen på krogen. "Till sin hjälp har kuratorn ett team av kockar eller snarare kreatörer samt experter på kemi, näring och servering. Lättare sysslor är automatiserade och tillsammans skapar teamet en speciell helhetsupplevelse för gästen."
Suggan kommer att tänka på stjärnkirurger i stället för stjärnkockar och är orolig för att upplevelsen blir lite väl speciell. Kanske rent av den sista. Och det där med näringsexperter låter lika sexigt som om morotspoliserna på Livsmedelsverket  skulle öppna krog.

Suggan kommer oförhappandes att tänka på den gamla slagdängan: The Future' s so bright


Men å andra sidan är det måltidshistorikern Richard Tellström som står som analytiker och författare till rapporten. Och Suggan tröstar sig med att han har haft fel förr.


No comments:

Post a Comment