Sunday 3 January 2016

Kvacksalveri kvacksalvera

Suggan ser att kostrådgivaren Ulrika Davidsson strax kommer ut med ännu en hälsokokbok, "ABnoll-metoden". Denna gång handlar det om att välja mat utifrån vilken blodgrupp du tillhör. Eller som Ulrika Davidsson själv skriver. "...den blodgrupp du tillhör speglar din inre kemi och bestämmer på vilket sätt du tar upp näringen ur maten, hur din kropp hanterar stress och inte minst vad du bör äta för att må bra och behålla hälsan."

Redan någonstans vid "inre kemi", måste suggan kräkas lite.

Ulrika Davidsson har, enligt henne själv, under flera år fördjupat sig i forskningen kring blodgruppsanpassad mat. Men det tror inte alls Suggan på. Suggan vet nämligen att Ulrika Davidsson fullkomligt sprutar ur sig fler böcker än vad Suggan lyckas producera kultingar. GI, Raw Food, 5:2, Detox, LCHF, Glutenfritt - det finns inte en hälsomat-trend som inte Davidsson har gjort en bok om under de senaste fem-sex åren.

Vi lever i ett land där en matmännischa som Ulrika Davidsson är en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare med över en miljon sålda böcker sedan 2006 och där en femtedel av befolkningen kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

Suggan vet inte riktigt vilket som är värst.


3 comments: