Friday 18 December 2015

Drömmer om trettio grisar

Medan andra drömmer om en vit jul drömmer Simon Åkerblom, grisveterinär i Danmark om trettio årsgrisar per sugga. Och han är inte ensam om dessa drömmar. De svenska grisföretagarna har startat ett program för att nå denna nya drömgräns, 30 för 550. Där vill man försöka höja "produktiviteten" till 30 avvanda, levande smågrisar per sugga och år (det är mig de pratar om här!) och kostnaden får inte vara högre än 550 kronor per gris. Eftersom det samtidigt är så synd om de mest produktiva besättningarna skall de belönas med extra hög betalning för att de pressar mig och mina medsuggsystrar hårdare.

För att kunna föda upp fler grisar per sugga behövs det fler spenar, och forskarna försöker nu få fram grisar med ännu fler spenar - som om fjorton stycken inte räcker. Doktoranden Helena Chalkias kanske skulle tänka på hur hon skulle gilla att ha några extra tuttar som slänger runt och drar ner provrören i golvet där hon går i sin vita rock.

Källa Jordbruksverket,

Antalet jordbruksföretag som har grisar har minskat från 53 400 år 1970 till 677 företag år 2012. Det är en minskning med otroliga 99 %. Suggan kan konstatera att hennes ansträngningar inte belönats särskilt väl. Priset på alla dessa söta kultingar som skall växa upp till grisar har fallit konstant.

Själv så drömmer suggan mest om att få ta det lite lugnt över julen, att äntligen få bli bestigen av Hugo (galten) istället för Göran (bonden). Det finns ju ett liv efter jul också. Eller?  

No comments:

Post a Comment