"Medan exportandelen för industrin i stort uppgår till ca 66 procent av omsättningen så uppgår exportandelen för livsmedelsindustrin till endast ca 23 procent."Suggan undrar om det inte vore lämpligt att de tre myndigheterna fick lite en liten kurs i landets jordbrukshistoria. "Sverige har ingen lång tradition av att exportera jordbruksprodukter och livsmedel på marknadsmässiga villkor." skriver man. De har ingen aaaning om Sveriges export av sill, smör och havre på sjuttonhundratalet och artonhundratalet.
"Ett enkelt räkneexempel visar att om den kinesiska medelklassen, som består av ca 300 miljoner människor, köpte lika mycket svenska livsmedel som den genomsnittliga fransmannen (ca 83 kronor per person och år) skulle den svenska exporten öka till ca 23 miljarder kronor."
"Vi tror på internationalisering som en viktig konkurrensfördel för svenska företag", säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket, i ett pressmedelande. Suggan tror att det betyder att de företag som lyckats sälja på export exporterar mer än de som inte lyckas sälja på export. Det är sannolikt lika sant som att Generaldirektörer som slickar regeringen där bak alltid får ett nytt fint jobb.
Hmm...
ReplyDeleteDu är giftig!
Bra.